Thursday, December 31, 2009

Rindu Kawan-Kawan





Kenangan bersama kawan-kawan dalam menyiapkan satu dokumentari yang bertajuk Ikan Sangkar Pantai Tujuh, Tumpat, Kelantan.


Bersama Istana Pasir yang dibuat bersama di Port Dickson pada 31 Ogos 2007



Ketika membawa watak sebagai isteri muda dalam pementasan Bomoh vs Doktor pada 4 Ogos 2008



Bersantai bersama kawan-kawan di Pusat Bowling Berjaya Times Square, pada 7 Januari 2009.


Lost World of Tambun, Perak menjadi destinasi taman tema yang kitaorang pilih (030109) dalam menambahkan lagi kenangan manis bersama.


Majlis perpisahan selepas berjaya menamatkan coverage suratkhabar universiti.


Bergaya ketika menguruskan MIST pada 220709.



Beraya sambil menyiapkan kertas kerja subjek Teknik Fotografi (Photo Essay) yang bertemakan Celebration. Lokasi: Tanjung Karang, Kuala Selangor.


Sesi bergambar beramai-ramai bersama kawan-kawan tersayang sebelum berpisah.


Kenangan bersama kalian sentiasa terpahat di hati dan semoga hubungan kita berkekalan. Aminnnn...

Thursday, December 24, 2009

Cuti-cuti Malaysia..

Sempat lagi berposing kat depan Zoo

19 Disember 2009

Hari ni selepas bangun aje dari tidur aku mula merengek. Ni bukan rengek macam baby tapi rengek orang tua. hehehe.. Bukan aku sahaja, tapi kawan-kawan yang lain pun sama. Bukannya apa, K.G dan K.Yat keluar. Tinggal kitaorang berempat jelah kat rumah. Rancang punya rancang kitaorang buat keputusan pergi 'dating'. Biasanya, time cuti orang lain keluar dating dengan suami atau p.we tapi kitaorang pula dating dengan????????


Ni 'p.we' yang comel.

'P.we-p.we' kat sini bermacam-macam bentuk fizikalnya, ada yang kurus, ada yang gemuk, ada yang panjang dan ada juga yang kontot. nak kenal?????

'P.we' yang ni memang yang paling menyengat punye...

Ni ' p.we' yang tinggi lampai. 'Hensem' x?


Yang ni yang paling nakal sekali... tengokla tu...

Tuesday, December 22, 2009

Titik Permulaan Hidupku...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Bertemu lagi kita, hari ni aku nak berkongsi sedikit suka duka aku sepanjang tempoh aku membisu untuk kesekian kalinya. Aku ditempatkan di Cawangan Perhubungan Awam Aras 7 pada minggu kedua bulan Disember 2009.

My 1st perception terhadap cawangan adalah dari segi pekerja-pekerja, disini semuanya ramah-ramah manakala dari segi persekitaran pula sedang di baikpulih ekoran daripada sistem 6s yang sedang berkuatkuasa. Secara tidak langsung aku turut sama menjayakan realisasi ini.hehehe...

Selain daripada itu, aku di tugaskan untuk mengemaskini teks Ucapan oleh Ketua Pengarah Kastam dalam Mesyuarat Kastam Se Malaysia lalu. Sebenarnya banyak perkara yang aku tidak dapat laksanakan dengan baik ekoran daripada perbezaan program yang di ambil, tetapi input-input baru yang aku dapat ini merupakan satu subjek yang baru bagi aku. Tidak semua perkaranya adalah berbeza, cuma dari segi olahan ayat yang sedikit berlainan dalam memberikan watak yang berkesan...hehehe. Walaubagaimanapun banyak juga subjek yang aku pelajari ketika di kampus aku terapkan di sini termasuklah dari segi editing dan penyampaian yang tidak terlalu redundant dalam bentuk penulisannya.

Selain daripada itu, sikap yang sedikit berani mencuba juga banyak memberikan aku membuat pelbagai kerja yang diberikan dan sekaligus menambah pengetahuan aku tentang organisasi di Cawangan ini.

Tak ada duka pun kat sini buat masa ini. Harapan aku semoga di hari yang mendatang aku dapat merealisasikan diri, pelajaran dan juga praktikal ke arah kecemerlangan tanpa duka-duka yang tercalit... amin...


Wednesday, December 2, 2009

Tempoh Sepanjang Aku Bercuti dari Meng'update'kan Blog ni

12,13,16 & 18 November 2009

Tarikh ni adalah tarikh aku menduduki final exam
. Boleh jawab ke tak ye? tak taulah. Aku dah usaha sedaya mungkin. Selebihnya, tawakkal pada yang Esa. Harap2 aku dapat yang terbaik. Dengan berakhirnya final exam maka berakhirlah aku belajar kat USIM ni. Tinggal masa untuk hadapi praktikal je.

25 November 2009

Hari ni kakak aku dah pun selamat di ijbakabulkan dengan pasangannya. Kak Rosmaini namanya, aku panggil k.ni je.. umur 26,hehehe, siap bagitahu lagi tu. Majlis kahwinnya nak cakap meriah sangat tu tak adalah, ala kadar je. Sesuai dengan kemampuan kitaorang. Ni gambar diaorang.



30 November 2009

Aku selamat sampai ke sini balik setelah berehat untuk sekian lama di kampung. Kejap je aku cuti, sedih-sedih gak, tapi nak buat macam mana. Aku ada banyak lagi tanggungjawab yang perlu diselesaikan. Malam sebelum bertolak tu kakak aku dengan abang ipar baru yang hantarka kat TESCO Kota Bharu. Masa dalam perjalanan k.Zety cakap rumah yang kitaorng nak disewa tu ada masalah, kitaorang dah mula gelabah dah coz fikir nak bermalam kat mana nanti.


1 December 2009

Hari pertama aku mula menjalani praktikal. Aku praktikal kat Putrajaya, Presint 2, Kastam Diraja Malaysia, Bahagian Uniy Perhubungan Awam (UPA). Masa ni aku tak buat apa-apa pun, duduk je kat library. Sampailah aku tetidur sebelum balik, xyah ceritalah, malu wei.

2 December 2009


Ha... hari ni lah aku baru nak update aku punya blog. Hari ni aku tak buat apa-apa lagi. Melangut lagi lah jawabnya. Tapi, aku dapat search internet, sekurang-kurangnya, aku taklah boring sangat. erm, agi ni aku tak ada apa cerita lagi, sebab awal lagi, nak cakap ada kerja yang kena buat tu memang tak ada, kira tak menarik sangat ceritanya.

Thursday, September 10, 2009

PTS Publication


Hari Selasa 8h lepas aku and the geng pergi PTS untuk interview salah seorang editor yang paling senior kat sana. Puan Nurulhilyati namanya, cantik manis, lembut dalam tutur kata. Pendapat peribadi aku, aku senang sekali bila menemuramahnya hari tu. Aku temuramahnya adalah untuk melengkapkan assignment group dalam subjek Analisis dan Penyuntingan Teks. Dalam subjek ni kitaorang perlu bertanyakan secara lebih detail mengenai pengalaman editor dan segala apa yang lebih terperinci termasuk butir diri, part of job, dan banyak lagi. alhamdulillah kerjasama yang diberikan dapat menambahkan input2 yang menarik dalam kerja kitaorang nanti.

Terdapat banyak buku-buku ilmiah di sini.



ALHAMDULILLAH...Dapat Balik Kampung

Hari ni adalah hari yang paling gembira buat aku, apa taknya, usha tiket raya dah lama, baru hari ni dapat.. Alhamdulillah, aku berterima kasih banyak2 kat adik Mohd Zaimi Abdullah. Dia yang tolong aku setelkan saat genting aku bila aku dapat berita yang tiket sudah pun dibuka, tapi habis terus hari tu juga. Dengan pertolongan adik Mie, dia terus bergegas ke stesen keretapi Wakaf Bharu untuk mengesahkan tiket yang didakwa habis.

Bagai diawang-awangan aku bila dia kata tiket 17hb dah habis. Tapi ada tiket 18hb, sekeping je, terus aku suruh dia beli. Kalau tak memang tak balikla, hari ni aku baru terima tiket yang dia pos tu, suka dan bersyukur sangat2..Alhamdulillah Ya Allah. Terima kasih Mie, terima kasih Ya Allah...

AKTIVITI SEBELUM INI..

Pertama sekali aku nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua kawan2 seagama... dah lama benar aku tak update aku punya blog ni, maklumlah banyak sikit kerja yang perlu disiapkan sebelum raya ni.

Aku kongsi aktiviti sepanjang aku tak updatekan blog ni. Lepas sahaja aku habis pra praktikum 3hb Jun 2009, aku bertolak balik kampung kat Kelantan, pada 8hb tu kakak Rosmaini aku bertunang, sehari lepas tu kitaorang bertolak ke Penang untuk mencari nafkah untuk tambahkan pendapatan. Bukannya apa, aku jenis tak suka melangut kat rumah lama-lama tambahan pula tak ada income, lau ada income tak kisah..hehehehe. Azam aku bukannya apa, saja nak tambahkan pengalaman disamping nak tukar hanset lame aku yang dah screen lamp nya tak berfungsi tu.

Selama tempoh kerja kat Penang aku kerja sebagai operator pengeluaran, aku tak kisah apa pun kerja asalkan halal, memandangkan yang aku belum lagi grad jadi aku terima. Andainya aku lepasan grad pun, aku takkan tunggu kerja yang bersesuaian dengan aku untuk tempoh yang lama, sebaliknya aku cuba untuk mencari peluang mendapatkan kerja untuk menampung keperluan seharian aku. Boleh la aku simpan sikit-sikit buat perbelanjaan bila dapat kerja baru nanti.

Aku kerja kat Penang sebulan cukup-cukup, gaji yang aku dapat dalam tempoh 20 hari aku kerja sebanyak RM780, alhamdulillah, boleh la aku buat perbelanjaan untuk buka semester baru ni. Memandangkan yang hanset aku pun dah uzur, malam-malam kalau nak bermesej, mesti aku pinjam hanset kawan aku untuk pantulan cahaya bagi membantu aku baca mesej kat hanset aku tu, aku belilah hanset baru.

Alhamdulillah, hanset pertama dan yang kedua aku beli ni adalah hasil daripada hasil titik peluh aku sendiri tanpa bantuan kewangan daripada sesiapa. Aku harap apa2 yang berkaitan dengan kehendak aku, aku akan cubakan selagi termampu.

Friday, May 29, 2009

NI NAK CAKAP APA SEBENARNYA?

Alhamdulilah...
Aku baru je siap mengadap rezeki Allah. Hari ni aku makan nasi + ayam masak merah, beeeeeeessssssssttttttt. Alhamdulillah. Tapi lepas makan aku rasa cam perut aku berlipatla bila tunduk.. Ala.. tak syok la. Mesti dah tak cantik dah perut ni tak macam dulu...wakakakaka.. nak cakap jugak yang perut aku yang dulu tu cantik..hehhee. Perasan tol.

Hari ni aku sibuk sikit. siapkan artikel untuk Prof Pengarah bahagian Pusat Perkembangan Strategik dan Hubungan Korporat. Banyak juga la yang perlu diselesaikan tadi. Sekarang ni dah pun setel, Cuma kejap lagi aku kena jumpa dengan Prof sendiri la nak bincang pasal ni, aku harap kesalahan tu tak banyakklah, lagipun hari ni da last aku pra praktiku kat sini. Alhamdulillah, dah cukup 3 minggu aku stay di bahagian korporat ni.

Kalau dulu aku teringin sangat nak jumpa sendiri orang-orang besar universiti aku ni, tapi sekarang makan pun kadang2 sama, bukan semejala hehehe. Apa2 pun Alhamdulillah, layanan diorang ok.

Semalam kitaorang dipanggil budak kecik, kecik sangat ke? entahla labu. Oic, nak cakap pasal perut yang dah terasa berlipat ni dah melencong ke ain pulak. Biasala.. celoteh tetap celoteh.

P/S: Cuba korang bilang dalam sehari banyak mana topik yang dibualkan setiap hari? Ta terkirakan? Asal je buka mulut, dari satu topik ke satu topik seterusnya yang majoritinya tak berkaitan langsung dengan topik pertama dibualkan. Macam text aku yang ni la,heheh. Kita didunia perlu beramah, tapi jangan terlebih peramah.

Thursday, May 28, 2009

SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA KE LIFT,TAK PASTI..

Semalam aku sedih sangat, coz owner rumah yang aku duduk buat sementara tu seolah macam mempersalahkan kitaorang ekoran daripada kes pecah masuk hari tu. Entahla nak cakap camana, owner tu cakap kalau kitaorang mangga kan grill tu pasti benda ni takkan terjadi. Dia tu tak percayakan Qada' & Qadar ke?

Kitaorang bukan tak kunci, bukan tak mangga. Semua tu kitaorang dah buat. Mengikut daripada siasatan polis mendapati, ada kesan tapak tangan besar kat pintu tu. Polis pun tak dapat membuat keputusan secara tepat macam mana perompak tu leh buak grill yang konkrit tu. Pastu pecah pintu kayu dikopeknya sampai tercabut kunci bahagian tombol pintu.

Geram betul aku, dia ingat kitaorang suka ke pencuri tu masuk, aku ingat dia datang jenguk keesokkan hari lepas kejadian pecah masuk hari tu, pertama sekali tanyala keadaan kitaorang macam mana, ni tidak dia dok risau barang2 anak dia yang ada dalam stor tu hilang. Bukan setakat tu, dia siap buka lagi stor yang masih terkunci rapat nak cek barang2 dalam tu. Masa tu aku demam, panas jugakla, tapi tak sepanas mentari di ufuk timur. Bukan panas badan tapi seketul darah kat dada kiri ni.

Aku ingat lagi anak dia cakap "Ingatkan tak mangga", ai, dia ingat kitaorang tak faham ke maksudnya? Maknanya diorang ni memang tak 'pikap' lagi yang kitaorag awal2 lagi dah sedia maklum yang rantai yang kitaorang mangga gate kat luar tu di potong. Alih2 macam nak salahkan kitaorang. Gaya macam barang dia je yang hilang.

Dia ingat kitaorang sengaja ke atau macam tak nak ambil tahu. Kalau fikir secara positif, kitaorang bukannya bodoh nak biarkan perompak tu masuk ambil barang2 berharga kitaorang. Kalau diaorang pun terfikir juga la kan? kitaorang ada juga cakap barang2 kitaorang yang hilang, Bukan nak tumpang simpati ke apa, tapi asyik salahkan kitaorang. Setiap penjelasan macam masuk telinga kanan keluar telinga kanan gak, kalau keluar telinga kiri, tak banyak, sikit pun jadilah nak melekat kat otak.

Tiap2 hari owner tu telefon kawan aku nak tanya pasal pintu yang dia cakap suruh kitaorang carikan kontraktor untuk gantikan rumahnya tu. Faham2 sendiri la, ni bukan tempat kitaorang, dengan transport pun tak ada, lepas tu kitaorang dari pukul8-5 pergi kampus (pra-praktikum), apa2 pun kitaorang cakap akan cuba minta pertolongan dengan jiran sebelah. Jiran kerja shift, time kerja takkan kita nak kacau, dia pun ada tanggungjawab dia juga.

Dia macam lepas tangan macam tu je, katanya kalau boleh kena siapkan hal ni sebelum kitaorang cuti 29/5/09 (esok). Apa2 masalah kewangan dia akan setelkan, pe hal bro? Awak tu ada kereta, kalau hari tu pergi cari sendiri sementara nak tunggu petang, kebetulan hari tu baru tengahari, hari minggu pula tu, kalau nak bagi kitaorang selesaikan kitaorang nak naik apa? Alasannya rumah dia jauh kat KL.

Sampai sekarang diaorang masih lagi salahkan kitaorang. Bila Allah kata'Kun Fayakun' maksudnya kita tak boleh nak lari dah. Kena buat n teriam juga.

P/S: Teringat kata En Faizal, pensyarah aku masa datang pada hari kejadian tu, nasib kami seperti sudah jatuh ditimpa tangga. Aku rasa lau ditipma tangga tak adalah sakit sangat lau ditimpa lift tu tak boleh nak pertikaikanlah... Apa pun aku bukan minta semua ni berlaku, cuma aku sedikit terkilan dengan tindakan owner.

Wednesday, May 27, 2009

FIKIR POSITIF..HEHE..

Teringat setiap kata2 kakak aku bila ada kejadian menimpa contohnya seperti rompakan ni. Macam2 aku mengadu padanya, aku cakap banyak sangat barang yang kena simpan, habis semua baju di selongkarnya, bersepah semuanya. Kakak aku sempat lagi berlawak, katanya, lain kali letak memo kat almari baju, "BILA NAK CARI, CARILAH ELOK2, SUSUN BALIK BAJU TU, JANGAN NAK SEPAH2KAN, TAKLAH PENAT NAK KEMAS BALIK" aku tergelak sendirian bila teringat kata2 tu. Kakak aku cakap, bila perompak tu nak buat balik, mungkin jadi pengajaran buatnya.hehehhehe...lawak betul..nak marah pun tak jadi.

Yelah, menangis air mata darah sekalipun barang2 tu tak datang punya. Gpun dalam keadaan aku yang tengah sengkek ni, dok pakai aje butang yang sama setiap hari, dulu boleh la nak matching dengan semua baju, sekarang ni dah x boleh dah.

P/S: Bukannya dia minta benda tu terjadi balik, tapi dia nak tenangkan hati aku yang mudah emosi ni.hehhehe. Fikir sensitif Beb..

BUDAK TU NAK BELI BAJU RAYA UNTUK MAK DIA KOT..

Aku ingat lagi, masa tahun 2005 dulu, pertama kali aku bekerja. Masa tu aku baru lepas Exam STAM. 2 bulan je kerja, saja je nak cari pengalaman. Masa tu aku kerja Kilang je, di Seberang Prai Penang, area Bukit Mertajam tak silap aku, Kilang Mahlin. Gaji pun boleh tahanlah, sebulan cecah seribu lebih,kontrak memang mahal sikitlah. Bagi korang mesti murah kan? Bagi aku yang baru nak pegang duit sendiri ni teruja sangat2.

Nak dijadikan cerita, lepas dua bulan aku kerja tu, aku pun balik ke kampung. Masa tu dah nak sambut Hari Raya Aidil Adha. Aku dan kakak pergilah shopping apa yang patut untuk persediaan raya nanti. Aku tinggal kat rumah 6 ratus, aku bawa dalam 5 ratus macam tu lah, aku bagi kat mom aku, nak bagi dia rasa hasil titik peluh aku yang tak seberapa tu.

Sedang syok shopping, kitaorang bertolak balik, masa tu memang ramai sangat orang kat Kota Bharu tu. Lepas ambil duit dari purse aku , kitaorang pun bersesak2 nak naik bas. Bila dapat tempat duduk, aku tanyalah kakak aku nampak tak purse aku tu, dia cakap tak nampak, aku dah mula takut dah masa tu, yela, duit dalam tu ada banyak ratus lagi, hampir 3 ratus x silap aku. Kakak aku turun bas cari2 kat bawah. Aku pula cari dalam semua plastik yang kitaorang shopping tu tapi x jumpa.

Last sekali aku terfikir yang aku memang dah kena samun. Sebab seingat aku, ramai sangat yang tolak2 masa aku nak naik bas tu, kakak aku suruh aku redha jela coz memang dah x jumpa, masa tu aku tak adalah meraung2, cuma cemas je.

Kitaorang teruskan perjalanan balik, bila dah sampai kat Pasir Mas, ada orang call aku, dan tanya aku ada pergi kedai Buku Muda Osman tak, aku cakap tak. Pastu dia cakap purse aku ada kat kedai dia, barulah aku faham. Aku memang kena seluk beg, bukan seluk saku. Geram betul aku.

Esoknya kakak aku pergi balik untuk ambil purse tu dan aku dapati semua duit aku tak ada, nak menangis pun tak dapat dah. Ko tau apa yang tinggal dalam tu? IC, Kad Bank dan yang paling menyedihkan aku ialah duit satu sen.

Kakak aku tenangkan hati aku, dia cakap "HALALKANLAH, NAK BUAT MACAM MANA DAH, KEBETULAN ESOK DAH NAK RAYA, MUNGKIN DIA NAK BELI BAJU RAYA UNTUK DIA DAN MAK DIA KOT".. Aku senyap jelah..

P/S: Yang aku cerita ni sebenarnya aku nak cakap, aku tahu macam mana rasanya barang yang kita sayang kena rompak, memang kurang asam jawa tu. Pepun aku bersyukur sangat, sekurang2nya IC aku ada dan keselamatan aku ok.

BUATLAH KERJA ELOK SIKIT..

Yang ni aku nak sambung pasal perbualan aku dengan kakak yang aku mengadu kat dia pasal kes pecah masuk hari tu. Kakak aku ceritalah pengalaman dia yang kena pecah masuk juga. Katanya, masa tu kakak aku tidur kat biliknya, laptop ada kat atas katil di kepalanya, mungkin mata perompak tu rabun atau dia tak nak kacau kakak aku tidur tu tak tahulah aku, alhamdulillah, perompak tu tak ambil laptop tu. Yang kawan dia pula, perompak tu ambil, antara barang-barang yang hilang masa tu adalah laptp dan handset.

Handset tu kakak aku punya, masa tu model 3315, entah lah kenapa perompak tu berkenan sangat, mungkin dia nak contact awek kot. Ok, sambung cerita, lepas semua sedar tentang rompakan tu, kawan kakak aku bukan main emosinya dia, yelah, telefon handset kakak aku, boleh aje masuk, tapi tak angkat2..macam2 kawan kakak aku mesej kat handset tu.

Ko tahu apa yang kakak aku mesej kat nombor dia tu? dia taip macam ni "BUATLAH KERJA ELOK2 SIKIT, LEPAS NI JANGAN BUAT MACAM NI LAGI, TAK ELOK". Nak pecah perut aku, dia cerita. Sempat lagi berdakwah tu, biasalah ustazah katakan. Tak boleh tegur secara kasar..Kena lembut2..hehhehe


Monday, May 25, 2009

APA NASIB DAA...


Jumaat, 22 Mei lepas, aku sedang mengimpikan untuk mengisikan perut aku yang x berape nk kenyang ni dengan maggie sup tulang bersama dengan ikan bilis yang baru aku beli. Sedang seronok dengan dream day tu, kawan aku Yani, melambai-lambaikan dengan perasaan cemas... sedang mata terbeliak ke atas turun tertumpu padanya, terus aku berjalan cepat2, nak berlari penat coz beg sandang berat. Kawan aku ni dah nangis2 dah, aku pelikla, kenapa kan, tengok2 rumah yang aku sewa untuk sementara bagi pra praktikum ni kena pecah masuk, kurang asam jawa betul punya perompak, masuk tak bagitahu kitaorang, anak siapa agaknya tak tahula aku.

Nak nangis tak terkeluar pula air mata ni, jadi aku tergamam jer. Kawan aku dah nangis, cukuplah tu, nanti huru hara pula. Aku tergamam bukannya apa, sebab perompak tu masuk siang hari, masa kitaorang dan jiran-jiran keluar pergi kerja. Tahu-tahu je, kawan2 aku ada juga cakap ada mamat mana ntah tengok2 je dari jauh sejak kebelakangan ni.

Jumaat lepas dah bukan kebelakangan ini dah, tapi dah kejadian pun. Geram sangat2 ni. Banyak barang kawan2 aku yang hilang macam hard disk, mp4, charger nset dan Kamera, mouse, dan modem broadband.

Barang aku tak adalah apa sangat, cuma sekotak brooch jerk. Mungkin perompak tu ada kilang baju tak,, tak pun dia nak bagi present kat awek dia, manala tau. Aku ada juga cakap kat kakak aku, di pun kata macam tu jugak...hehehe.. apepun.. kesian kat kawan2 aku...mangkuk tandas betul punya perompak.


Sunday, May 17, 2009

FIKIRLAH...

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu .
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini....awal lagi ni?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah...
Syaitan - Ahh, tak payahla..... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? .

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh,panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!


Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran... .
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni?

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh.... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? .

Manusia -Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2.... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat...lagipun muda hanya sekali...rugila. (kalau sempatla)


Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah,berpalinglah dari jalan itu .
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia- Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA,kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda - Patutke aku biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox aku.
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (Forward E-mail ini)
3. Syaitan - Tak payah

TEPUK DADA TANYA IMAN

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau Mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup....... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

p/s: Sayangilah ibu sebagaimana beliau menyayangi diri kita.

Saturday, May 16, 2009

SELAMAT HARI GURU














Guru...

Dirimu ibarat ibubapa keduaku...

Penat lelahmu tidak mengenal erti penat dan jemu...

Mengajarku yang serba tidak tahu...

Tidak kira di setiap masa dan waktu...


Guru...

Kesungguhanmu bab ombak yang menderu...

Memukul pantai yang kering dan lesu...

Menghakis kepenatan untuk mengajarku...

Dari kemalasan agar terus berlalu...


Guru...

Dirimu ibarat pohon yang merendang...

Menjadi teduhan dikala ku 'kepanasan'...

Menjadi ukiran dihelai dedaunan...

Agar dicorak dengan kejayaan...


Terima kasih guru...

Kau pembimbingku...
Kau pendidikku...

Kau idolaku...

P/S: Selamat Hari Guru diucapkan kepada warga pendidik Sek.Ren.Keb. Lalang Pepuyu Tanah Merah Kel, Sek Men Ugama Arab Tarbiah Al-Islamiah Kajang Tanah Merah Kel, Maahad As Sabirin Ayer Lanas Jeli Kel dan semua tenaga pengajar Universiti Sains Islam Malaysia USIM..
Pengorbanan kalian tidak dapat saya lupakan. Jutaan terima kasih di ucapkan.

Sunday, May 10, 2009

SELAMAT HARI IBU



Ibu…
Hidupmu penuh bererti dalam hidupku...
Hidupmu penawar kedukaanku...
Hidupmu penambah kebahagiaanku...

Ibu...

Kau ibarat pohon merendang…

Kasih sayangmu utuh bak akar yang gagah mencengkam…

Pengorbananmu teguh tak lekang dek usang...

Ibu...

Kata nasihatmu ibarat dahan yang bercabang...

Tutur katamu selembut lambaian dedaunan...

Sentuhanmu mendamaikan sekeping hati...

Tahukah dirimu Ibu...

Kurindukan pelukan hangatmu...

Kurindukan belaian mesramu...

Kurindukan ciuman kasihmu…

Ya Allah…

Aku memanjatkan kesyukuran padaMu...

Dianugerahkan ibu yang terbaik untukku...

Ku Doakan semoga Kau memanjangkan umurnya...

Serta ampunkan segala dosanya...

Dulu, kini dan selamanya...

SELAMAT HARI IBU BUAT MA TERSAYANG, IDA SAYANG MA, & IDA MOHON JUTAAN KEMAAFAN DIATAS SEGALA SALAH SILAP IDA TERHADAP MA DULU, KINI, DAN SELAMANYA. IDA JUGA MENGUCAPKAN JUTAAN TERIMA KASIH KERANA MENJAGA IDA DARI KECIL SAMPAI SEKARANG. IDA SAYANG MA. LOVE U SO MUCH!!!!


Friday, April 10, 2009

SEMINAR PROMOTION...


April 10, 2009

Hari ni aku pergi kampus, madam Yat telefon suruh datang sana pukul 11.30 pagi, nasib baik aku dah mandi, tak la kelam kabut sangat coz masa tu dah pun pukul 10.30 pagi, jadi aku hantar msg kat semua kawan-kawan group aku. Ada kerja tampal menampal katanya

Sebenarnya, pada April 8, 2009 lepas kitaorang dah ada 1st meeting (MESYUARAT JAWATANKUASA PROMOSI SEMINAR MEDIA DAN PEMIKIRAN ISLAM 2009) dah. Tapi kitaorang lewat sikit, nasib baik madam tak marah, hehhe.. lepas meeting tu En. Faizal telefon aku suruh pergi bilik dia, bila minta kebenaran Madam, dia tak bagi coz suruh makan dulu, jadi aku ngap la dulu, hehhee.. masa ngah sedap cedok sup, En. Faizal datang, segan silu la aku, coz aku msg kat En. Faizal kata Madam Yat tak bagi keluar lagi, tp memang betul. En. Faizal tak marah, dia beritahu yang USIMTODAY ada masalah, lepas bincang kejap, aku pun ngap.

Berbalik pada cerita hari ni, Aku, K.Long, K.Ya, K.Amy, Zila & Najwa berkumpul kat bilik madam. Kitaorang diberi tugas menampal Date n Email dalam borang seminar tu. Banyak jugala kerja tampal menampal ni. Tak boring kerja macam ni, bilik madam tu kitaorang buat macam bilik sendiri, apa tak nya, pasang radio kuat,,heheh, darah muda katakana, habis topic kitaorang bincang, tapi yang paling best, Madam Yat, En. Zaki dan En. Faizal sediakan makan & minum, walaupun hanya biskut Jacob’s rendah lemak dengan nescafe, sekurang-kurangnya dapat tampung perut kitaorang yang penuh dengan angin ni. Sempat lagi bergambar. Hari ni juga kawan aku bawa baju yang kitaorang tempah dulu. Kitaorang berkampung kat sana dari pukul 11.30 pagi sampai 5 petang baru siap. Alhamdulillah semua kerja ni dah siap, tunggu kerja lain pula, walaupun kitaorang di ambang Final Exam, Lec kitaorang takkan ganggu masa tu, diorang akan panggil kitaorang bila ada banyak gab.


Seminar Kebangsaan 2009 : Media dan Pemikiran Islam pada 21 dan 22 Julai 2009 bertempat di Hotel Equatorial Bangi ini dianjurkan oleh Universiti Aku, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Individu yang berminat untuk membentangkan kertas kerja dan menyertai seminar ini boleh menghubungi Cik Mazni Buyong, e-mel mazni.b@usim.edu.my, atau Norhayati Rafida Abdul Rahim, e-mel norhayati@usim.edu.my, atau layari aman web www.usim.edu.my/mist09.

Pssssttttt…Madam Yat panggil aku Laila, wakakaka, tergelak aku, memang nama aku, tapi kenangan kat sekolah rendah datang balik, Cikgu sains panggil aku- Ros, cikgu B.M panggil aku Laila, cikgu Mate panggil aku-Atu, kawan2 pula panggil aku Zuraida.
Bila datang sini balik nickname aku Ida, panggilan kat umah. Semalam Madam Yat tanya aku nama apa, aku cakap Roslailatu Zuraida, ari ni terus dia panggil aku Laila, tersipu2 gak depan kawan2.hehehe...kawan2 pun sengaja panggil aku Laila,, hehehehe..pepun aku tak kisah…asalkan ada dalam senarai nama aku.

Friday, March 27, 2009

TAWAKKAL JE LA...

March, 26 2009

Hari ni aku pergi interview kat Bernama 24, lapan orang semuanya. Kami bertolak ke Bernama pukul 8.30 pagi dengan van kampus. Aku dan kawan-kawan aku ni semua dah nampak gelabah, tak tahulah setakat mana diaoran boleh control, cerita pasal aku ni memang tak boleh nak cakaplah, kalau gelabah sangat aku akan diam aje tadi, nak baca pun dah tak boleh dah. Dengar kawan-kawan aku bincang je, tu pun ¼ yang masuk, yang lain cam masuk telinga kanan keluar telinga kanan gak. Kalau aku cakap keluar telinga kiri mestilah lekat juga kat otak aku ni.

Sampai aje kat sana pukul 9.45pagi, aku dan kengkawan terus naik tingkat 15, sebab info yang kitaorang dapat memang macam tu, tup,tup, kena trun tingkat 4. Bila dah masuk dalam tu aku dan kawan-kawan ditempatkan diruang menunggu.

Interview session tu makan masa lebih kurang setengah jam seorang. Aku ni apa lagi, sejuk habis kaki dan tangan nak tunggu trun aku yang last tu. Masa masuk interview tu aku intro la sikit pasal diri aku ni, tak boleh nak terlalu detail sangat coz tu bukan minggu suai kenal, heheheh..

Aku cakap aje yang mana patut, malam sebelumnya tu aku dah baca etika nak interview, yang paling lucunya aku bawa aje semua edisi newspaper yang kitaorang dah buat nak menebalkan file aku yang tak seberapa tebal tu.

Dalam file tu hanya ada resume aku, lain2 dokumen pelajaran semuanya fotocopy, biarlah dia nak kata apa pun. Yang penting ada, hehehe.

Bila dah bawa USIM TODAY tu, faham2ah, diaorang tak banyak sangatla tanya mengenai latarbelakang companynya sebaliknya tahu apa yang aku dapat daripada hasil kerjasama kitaorang dalam USIM TODAY. Aku cakaplah apa yang aku ingat.

Satu soalan yang paling famous dikalangan kitaorang ialah, “Agak-agak awak kami akan terima tak awak untuk syarikat kami”, aku macam tak yakin, jadi aku jawab “Saya tak yakin, tapi jika saya diterima di syarikat tuan, saya akan berusaha dengan sebaiknya”, tu lah kata2 aku, tak taulah macam mana, tawakkal je.

Yang menambahkan kurang keyakinan aku ialah penemuramah kitaorang cakap nak tiga orang je daripada lapan. Masa tu memang aku dah tak yakin dah, cakap main cincai je, jadi rojak bahasa dah, kadang2 in Engish, kdg2 Malay. Tak tau lah macam mana keputusan yang aku terima seminggu lag. Kitaorang difahamkan sekiranya nama tidak tercalon faham2 lah maksudnya macam mana.

Friday, March 6, 2009

AKU CINTAMU YA RASULULLAH...

Alhamdulillah...
Leganya aku, dah lama aku x berselawat ke atas Nabi junjungan Nabi Muhammad saw. Bukan bermaksud aku x pernah menyebut dalam sehari, tp aku tidak berapa menghayati tentang kisah sebenar Rasulullah saw...betapa Aku berdosa padamu Ya Allah...kerana terlupa sejenak untuk mengingati kekasihMu itu.

Nabi Muhammad adalah seorang diantara manusia yang teragung yang dikenal oleh sejarah peradaban manusia. dari perspektif agama Islam, Nabi Muhammad saw adalah Rasul utusan Allah swt yang menjadi 'pemberi peringatan', mula2 bagi bangsa arab, dan kemudia bagi seluruh umat manusia.

Umat Islam dituntut bukan hanya untuk menghayati ajaran baginda, tetapi juga memantapkan cinta dan penghargaan di atas jasa2 serta pengorbanan baginda menegakkan syiar Islam. Justeru kerana jasa dan pengorbanan Rasul, serta atas dasar pemberian hak penghormatan itulah, sehingga Allah swt dan para malaikat mencurahkan rahmat dan memohon maghfirah untuk baginda serta menganjurkan umat Islam untuk menyampaikan selawat dan salam sejahtera kepada Nabi Muhammad saw serta keluarga baginda.

Rasulullah saw ialah contoh teladan yang terbaik kepada seluruh umat umat Islam. Ini dijelaskan sebagaimana firman Allah swt dalam surah Al-Azhaab ayat ke 21: "Demi sesungguhnya, adalah yang sentiasa mengharapkan keredhaan Allah dan balasan yang baik dihari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak2 (dalam masa susah dan senang)".

Cerita yang paling menyentuh hati aku ialah, dalam satu peristiwa setelah Nabi saw wafat, Bilal tidak mahu lagi mengumandangkan azan. Bagaimanapun, setelaha didesak oleh orang ramai termasuk Saidatina Fatimah ra, akhirnya Bilal kembali melaksanakan tugasnya.

Ketika azan dikumandangkan dan samapai kepada "asyhadu aan Muhammad.." suara Bilal terhenti. Kemudian suaranya tersekat-sekatdan beliau menangis semahu2nya. Nama "Muhammad" kekasihyang baru sahaja kembali kepada Rabbul Izzati, menggetarkan jantung Bilal. Bagi Bilal, beliau berhenti mengumandangkan azan kerana nama itu mengingatkan beliau kepada kehilangan besar kepada seluruh umat Islam.

Ni baru penghayatan yang aku dapat, tp sekiranya aku ditempat Bilal, aku betul2 memanjat kesyukuran kerana aku diberi peluang untuk mengenali Rasul dengan lebih dekat dan mungkin aku tidak sejauh sekarang. Namun aku juga pasti menyembah bumi meratapi kewafatanmu Rasulullah. Walau apapun, aku tidak menyalahi sekarang, malah aku turut juga bersyukur kerana sebelum baginda wafat, baginda masih lagi menyebut umatnya dan juga meninggalkan Al-Quran dan Sunnah, sebagai bekalan..Betapa besarnya kasih sayangmu pada kami Ya Rasulullah. Aku memohon kehadrat Illahi semoga aku sentiasa dijalan yang benar, dan sentiasa dibawah kerahmatanMu...Aminn...

Wednesday, March 4, 2009

TEKA TEKI...JOM UJI MINDA!!!!!

1: Dalam banyak2 jam, jam apa yang paling besar?
2: Ada seorang imam, tengah sembahyang, lepas tu ada seekor anjing menjilat kakinya, batal x sembahyang imam itu?
3: Masa dia hidup kita nyanyi, masa dia mati kita tepuk tangan...apa dia?
4: Dalam banyak2 kotak, kotak ape yg x boleh angkat?
5: Masuk batang keluar air?
6: Bila masuk ia menegak, Bila keluar ia lembik..
7: Selak kain nampak bulu, selak bulu nampak biji, selak biji nampak batang.
8: Bila sarung elok sahaja, bila tanggal bergulung2..
9: Masa tidur dia bangun, masa bangun dia tidur..
10: Apa benda bila dipotong xkan putus?
11: Dalam banyak2 kunci, kunci ape banyak huruf?
12: Bila masuk tersenyum simpul, bila tanggal berduka lara..
13: Pen ape bila ditulis x berbekas?
14: Lesung ape bila ditumbuk x lumat, di ketuk x hancur?
15: bila tersenyum dia berlubang?

jawab,,,jangan x jawab...hehehe

Answers:
1- jambatan
2- x batal, sebab anjing tu jilat kaki dia, bukan kaki imam tu...hehehe
3- lilin
4- kotak penalti
5- mesin tebu
6- stoking
7- jagung
8- spender...huahuahua..
9- kaki
10- air
11- keyboard
12-
13-
pendrive
14- lesung pipit
15- gigi rongak..hehehe..

Friday, February 20, 2009

BUDAK BAIK...


Untuk subjek Pemberitaan dan Penulisan Rencana, kitaorang budak Journalism di beri tugasan mengikut wartawan dari mana-mana media, sama ada media bercetak ataupun media elekronik. Satu group 2 orang. Aku n k.Syahida memilih untk mengikut wartawan dari Utusan.

Seperti yang tak dijangka, kitaorang terpaksa berpecah kerana diaorang dah letak nama kitaorang untuk wartawan yang berbeza. Cerit
a tentang pengalaman aku jni, bila dah sampai di Utusan Company, aku mula kenalkan diri pada wartawan yang aku akan ikut. Pada mulanya, aku konfius juga coz dia tak mengaku yang namanya En Hatta Wahari, aku pun peliklah coz dia cakap En Hatta tu kat sebelah dia, Chinese man, tanpa segan silu, aku pergi la kat Chinese man tu, dia ni memang baik sangat. Dia cakap bukan dia tapi yang tadi tu, apalagi, En Hatta tu gelakkan aku, rupa2nya aku dah pun di buli, aku pun bengang la, aku cakap, “Janganla main2”, hehehe, last sekali dia pun ngaku la. Dia cakap tu baru sikit.hehehe. Aku pun satu, ikut je cakapnya, yela, aku kan budak baik. Huhuhuhu..

Lepas aku perkenalkan diri dan cakap tujuan aku tu, dia pun tunjuk cara2 nak jadi reporter, sebelum nak buat liputan dia gtau yang kita kena tahu dulu apakah isu yang timbul. Masa tu aku ikut En Hatta pergi cover pasal Pemansuhan Plaza Tol PSJ 2. Dia suruh aku baca news sebelum ini pasal Plaza Tol tu. Katanya kita takkan lari dari topik yang sebenar bila buat liputan nanti.


Pukul 3 petang aku sampai di Majlis Penutupan Plaza Tol PSJ 2. Suasananya membuatkan aku takut sangat2 sebab semua parti ada dan kawasan kat sana jammed teruk. Aku tengok ramai crew dari semua media sudah pun menanti. Majlis Pemansuhan tu diluluskan oleh Menteri Kerjaraya masa tu Datuk Ir. Mohd Zin Mohamed. Lepas tu, dia terus balik tanpa membuat siang akhbar.

Masalahnya disini, macam mana nak dapatkan maklumat lebih mendalam untuk dimuatkan dalam berita nanti? Aku Tanya la En Hatta, dia cakap kita mesti kreatif seperti contoh, cari alternatif lain.

Lepas kitaorang makan, terus balik Utusan. Setelah sampai, kitaorang pergi solat kejap, lepas siap, En. Hatta dah pun siapkan berita tu, cepat betul, tak sampai 30 minit, pepun aku Tanya juga, macam mana nak susun flow yang baik, dia ajar semua. Aku seronok sangat coz banyak yang aku dapat timba pengalaman masa ikut Utusan’s Reporter hari tu.


Terima kasih pada semua.

Pppppsssssssssssttttttttttt…. Sempat lagi bergambar dengan En Hatta.

Monday, February 16, 2009

KATA-KATA MUTIARA

" Apa yang kau tanam haruslah sama apa yang kau dapat, kamu tidak dapat mengharapkan akan panen beras yang baik bila yang kau tanam benih-benih rumput. "

" Kamu tidak dapat menghambat jalanya sang waktu. "

" Sedikit lebih baik dari pada tidak sama sekali. "

" Hidup ini harus ada suatu kejujuran, tanpa kejujuran hidup terasa hampa. "

" Jujur dalam perkataan harus pula sama jujur dalam hati dan perbuatan. "

" Hidup tanpa cinta berarti merana, tapi merana tanpa cinta berarti khayalan. "

" Janganlah cinta membuat kita lupa segalanya, namun bila patah hati, barulah kita ingat pada yang terlupakan. "

" Sinar pijar membuat kita senang, tapi sinar kehancuran membuat kita putus asa. "

" Hidup ini jangan putus asa, bila putus asa khan sia-sia dalam hidup ini. "

" Hidup ini tak khan ada, kalau tak mengerti arti kehidupan. "

" Hidup harus ada keyakinan, Hidup tanpa kenyakinan berati sia-sia dalam hidup ini. "

" Jangan bercinta kalau tak ingin patah hati. "

" Patah hati juga membuat kita rindu. "

" Bayarlah hutangmu selagi sedikit. "

RENUNGAN BUATMU TEMAN...

DOA WUDUK

Tahukah teman-teman, salah satu syarat sah sembahyang ialah mengambil wudhuk. berikut adalah cara-cara mengambil wudhuk yang sempurna dengan wudhuk yang sempurna insyaallah kita akan mendapat kekhusyukan dalam sembahyang.

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini". 2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".
3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".
4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".
7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".
8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".

Penjelasannya:

1. Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah
2. Ahli syurga mukanya putih berseri-seri
3. Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan
4. Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri
5. Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala
6. Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll
7. Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali
8. Qada' dan Qadar kita di tangan Allah Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.

Pernahkah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa ?. Pernahkah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam ?. Pernahkah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam? Bersyukurlah dan bertaubatlah selalu. "Sampaikanlah pesanku biar pun satu perkataan......" Setulus Hati..

CINTA KEPADA ALLAH ITULAH YANG HAKIKI

Cinta bagaikan lautan, sungguh luas dan indah. Ketika kita tersentuh tepinya yang sejuk, ia mengundang untuk melangkah lebih jauh ke tangah, yang penuh tantangan, hempasan dan gelombang dan siapa saja ingin mengarunginya. Namun carilah cinta yang sejati, di lautan cinta berbiduk taqwa berlayarkan iman yang dapat melawan gelombang syaithan dan hempasan nafsu, insya Allah kita akan sampai kepada tujuan yaitu: cinta kepada Allah, itulah yang hakiki, yang kekal selamanya.
Adapun cinta kepada makhluk-Nya, pilihlah cinta yang hanya berlandaskan kecintaan kepada Allah dan Rasul-Nya. Bukan karena bujuk rayu setan, bukan pula karena desakan nafsu yang menggoda.
Cintailah Allah, berusahalah untuk menggapai cinta-Nya. Menurut Ibnu Qayyim, ada 10 hal yang menyebabkan orang mencintai Allah swt:

1) Membaca Al-Qur'an dan memahaminya dengan baik.
2) Mendekatkan diri kepada Allah dengan shalat sunat sesudah shalat wajib.
3) Selalu menyebut dan berzikir dalam segala kondisi dengan hati, lisan dan perbuatan.
4) Mengutamakan kehendak Allah di saat berbenturan dengan kehendak hawa nafsu.
5) Menanamkan dalam hati asma dan sifat-sifatnya dan memahami makna.
6) Memperhatikan karunia dan kebaikan Allah kepada kita.
7) Menundukkan hati dan diri ke haribaan Allah.
8) Menyendiri bermunajat dan membaca kitab sucinya di waktu malam saat orang lelap tidur.
9) Bergaul dan berkumpul bersama orang-orang soleh, mengambil hikmah dan ilmu dari mereka 10)Menjauhkan sebab-sebab yang dapat menjauhkan kita daripada Allah.

Wednesday, February 11, 2009

FRIENDS ARE FOREVER

Hi! friend thanks a for adding me as friend. I hope that our friendship will be everlasting. •.¸¸.•♥´¨`♥•.¸Some friends are like a Flower•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ and when they finally bloom•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸they wilt away•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ in just one day •.¸¸.•♥´¨`♥•.¸and some times just by noon•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ Some friends are like a cloudy day •.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ and when the sun's in sight•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ it gets blocked by the grayest cloud•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ and day turns into night•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ Some friends are like a maple tree•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ and with the slightest breeze•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸the coloured leaves•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ they all come loose•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸and float away with ease•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ Some friends are like a circle•.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ for thet are always ture •.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ I know i have a Friend like that and YES •.¸¸.•♥´¨`♥•.¸ that friend is you •.¸¸.•♥´¨`♥•.¸

Tuesday, February 10, 2009

CAMPUS QUIRK

Yang aku cerita ni rasanya bukan pelik tapi lawak sikit, yang pelik nanti aku bagitahu. Ceritanya macam ni, ade satu hari tu, aku pergi bilik salah satu kakitangan kampus aku ni, aku tak nak cakapla samada dia tu stuff/technicians atau lec. Korang fikir2 la sendiri, kalau time tu korang ada sekali dengan aku, mungkin korang tau,,huhuhu.. ok, kita balik pada cerita aku tadi. Masa tu kitaorg rujuk kat dia nak dapatkan password library online, dah dia cadangkan suh cari je kat library sendiri aku tak dapat, nak masuk yang online punya password pula aku tak tau, nak dijadikan cerita dia nak tolong tepon untuk dapatkan passwordnya. Kitaorg tunggu jela, masa tu dia angkat gagang telefon, and than dia tekan nombor kat keyboard pc nya, aku dan kawan2 macam pelikla, masa tu refleksi aku n kawan2 cam buat tak tau lagi, pastu aku tengok balik, aku terkejutla, masa tu aku kat belakang dia, aku n kawan2 masing2 terlopong n nak tegur tak tergamak pula, punyalah control kitaorg nak gelak, dalam perut memg tak tau nak cakap apa dah..macam nak pecah jadinya. Mgkin dia baru aje perasan yang dia tekan keyboard, secara x sengaja terus dia cakap, “ape ke bodoh saya ni”,katanya.
Aku n kawan2 dah tak boleh nak tahan dah, hanya mampu tersengih macam kerang busuk, takkan nak gelak beb, nanti dihalaunya kitaorg kua x ke naya 2. pas je kitaorg kua, apa lagi, gelak sakan la, lau la de karpet baldu kat lua tu, memg aku pasti terguling2 dah gelak. Nasib baik xde, sampai terduduk je kitaorg gelak.

Nak dijadikan cerita, sem ni pulak kawan aku cerita pasal dia lagi, masa tu dia nak tunjukkan resume, masa tu aku ada sekali tp aku memang tak tau yang resume tu dah ada atas meja dia, nak dijadikan cerita, resume tu memang ada atas sekali dalam banyak2 kertas atas meja dia tu. Dia cakap nak tunjukkan kat kitaorg, dia dah pegang susunan kertas tu, dia cakap, “tadi saya ada nampak resume ni, tapi kat mana ye?”,katanya. kawan aku ni pelikla, dia tengok yang atas skali yang dibelek2 oleh kakitangan ni dah resume, tapi masih mencari2 kat helaian bawah, bukan main kalut lagi mencari, last2 skali memg x jumpa katanya. Lepas keluar member aku cerita, dia kata, "aku nampak dia pegang dah resume tu, yang peliknya, xkan dia x perasan, coz dah banyak kali dia pegang, lagipun dengan penuh yakin lagi dia cakap ada letak kat situ, alih-alih, helaian bawah jugak yang dia cari.”,kata kawan aku.

Hehehe.. tula ceritanya. Yang pelik nak aku cakapkan kat sini ialah, dia x nampak atau di tak perasan..itu aku tak pasti..tolong aku explain kan apa masalah sebenarnya..

p/s korang jangan gelak tau. kalau korang dah tahu siapa kakitangan ni, senyap2 je la..huhuhu..

Friday, February 6, 2009

TSUNAMI IN MEMORIZE

Tanggal 26 12 2004…
Airmata rasa berlinang ingat peristiwa dahsyat…
Bencana alam gegaran sungguh kuat…
Tsunami dah datang semua yang Tuhan buat…

Bencana bumi melanda Samudera…
Yang Tuhan jadi pada manusia…
Nama diberi tsunami berbisa..
Ramainya mati seluruh Negara…

Kejadian Tuhan tidak dijangka…
Airnya pasang sekelip mata…
Banyaknya hilang harta benda..
Sehelai sepinggang hidup terseksa…

Beribu ribu jadi terkorban…
Terasa pilu mata memandang…
Ayah dan ibu anak tersayang…
Hilang begitu dibawa gelombang…

Ramainya hilang meninggal keluarga…
Belas kasihan tak berair mata…
Kejadian alam sungguh bahaya
Sampai sekarang tidak akan lupa

Mari bersatu kita doakan…
Ia berlalu dalam ingatan…
Apa yang perlu kita salurkan…
Sama membantu memberi sumbangan…

MAGHI BLAJA BAHASO QLATE...

gomo : bergelut
keknya : tapi
bolo' : selekeh
tebolah : x berhati2
lokla' :
leyday : sambil lewa
koksei : lantak
kecek : cakap
gelenya : gedik
kelik : balik
song : sesuai
kkacik : rapat/mesra
ngecing : kena tipu
nyetok :
poghah : comot
ghaliq : khusyuk
gho' : larat/semak
acu : try/cuba
maghi : datang
jenegho : lena
peletin/nyero' : straw
jelok : besen
puyuk : periuk
kenalin : berdebar
jebo : botol
bo : lampu
boo : cukupla
henyok/kesot :
kesit : sunyi
tohok : buang
kekoh : gigit
jirik/jijok : pijak
kosek : cuit/ganggu
pote' : tangkai
inga : usah menangis
sekok : sebak/ kembung perut
koyok : kupas/kopek
jjolo : lebih
ghopong/klotong : berlubang
cocoh : cucuk
supit/jabir : beg plastik
gaduh loghat : pantas
blawok/bua/wak lolok: tipu
bing : tidur
saing: kawan
nyocoh : hasut
sokmo : selalu
dedah : kencing x puas
dagha' : jahil
tubek : keluar
ghukah : panjat
kehey/gohed : usaha
cokek : cucuk kat pinggang
gong : x cerdik
ngese : tersipu2
bedoo'h : melampau
sede ko :
kising2: tersengih2
genun/gale/metin : palang
jemoghe : serambi
kain kkano : kain sembahyang
ike ayo : ikan tongkol
ike khonge : ikan cencaru
ike ttuko : ikan pari
pokko : sesumpah
kale : pensil
gapo: apa
bakpo : kenapa
lo ni : sekarang